5 april 2007

Lammvetets röst

Jag köpte en färsk lammstek för 69 kronor/kg på Coop häromdagen.. Den är packad 13 februari, och enligt etiketten håller den till den 1 maj.. Det känns ganska skumt, men så fungerar det tydligen. Och kilopriset var för bra för att jag skulle låta bli.
Lammet har betat på Nya Zeeland.. Om man gräver ett hål där man står, hamnar man till slut alldeles i närheten av just Nya Zeeland. Det lärde vi oss i skolan. Med andra ord är det ungefär så långt borta som ett lamm kan komma ifrån.. med stora fartyg som släpper ut koldioxid och förströr jordklotsen, som Embryo antagligen skulle uttrycka det.
Miljöpartiet har skapat en sida som berättar för mig att jag gör fel i att köpa mitt påskalamm från NZ. (Varför har man förresten överhuvudtaget påskalamm när det är om hösten som det svenska lammköttet är som bäst?).
Svenskans duktige ganska nya matbloggare Henrik Ennart bloggar också om det här, och det har gjorts en intressant undersökning, som jag skummade tidigare idag, gjord vid Lincoln University på just Nya Zeeland. Slutsatsen av den är att det ser ut att vara ungefär fyra gånger så effektivt ur utsläppssynpunkt att producera lammkött på Nya Zeeland, som att göra det i Europa (Storbritannien), även när man räknar in transporten. Nu var det ju typiskt att det var ett NyZeeländskt universitet som tog sig an att skriva om just det här.. det finns ju alltid kritik mot såna undersökningar, och det ska ju finnas..

Men det är iallafall inte säkert att Miljöpartiet har rätt, och det är inte heller säkert att jag måste ha dåligt samvete för att jag köpte en lammstek från andra sidan jordklotet..

..Säkert är emellertid att jag kommer att stoppa in klyftor från en hel vitlök i små hål jag gör med min kniv utmed hela lammsteken, tillsammans med timjan, kanske rosmarin, troligen rosépeppar och havssalt.. innan jag låter den vila i ugnen i någon timme eller tills termometern visar ungefär 60 grader. Sen kommer jag antagligen att servera den i sällskap av mestadels svenska rotfrukter, och kanske någon lustig grekiskinspirerad paprika-valnöt-feta-olivolja-salsa, eller bara klassisk rödvinssky..

1 kommentar:

Anonym sa...

Ät lamm på hösten i stället!