18 januari 2008

Nu ska jag vräka i mig animaliskt fett.. eller?

Det är naturligtvis positivt att nya rön prövas vetenskapligt, och att invanda föreställningar utmanas, men det är fortfarande viktigt att förstå vad man läser. Inte minst när det gäller kostråd..


Idag kan man läsa i DN om inte helt okända läkaren Annika Dahlqvist som "äntligen" fått med sig Socialstyrelsen i sin kamp att få folk att sluta äta kolhydrater och börja äta animaliskt fett.. Eller?

Här ser jag en tydlig risk att du och jag läser fel.. Jag lider inte av diabetes typ 2, och känner inte direkt att jag ligger i farozonen heller. De nyligen omprövade kostråden gäller alltså mindre än tre procent av befolkningen, som lider av en specifik sjukdom. Det vi läser gäller alltså inte HELA befolkningen. Har jag uppfattat det rätt nu?

Så fortsättningsvis bör det alltså vara okej för mig att äta fullkornsbröd med ganska sparsamt med smör till frukost.. Inte förrän jag konstateras vara sjuk i diabetes typ 2 måste jag byta ut brödet mot en stor fet bit sidfläsk stekt i smör..

Tillsvidare räcker det nog också för den friska majoriteten att variera kosten, äta mycket frukt och grönsaker och motionera mer, säger jag som inte är varken läkare eller journalist, men frisk..

Läs även andra bloggrar om , , , ,

3 kommentarer:

Johan Folin sa...

Det stora problemet är ju att Dahlqvist blev av med jobbet för att folket på Socialstyrelsen är idioter.

Pappa Brun sa...

Det, skulle jag nog påstå, är det minsta problemet i sammanhanget. Ett större problem är att nyhetsförmedlarna och dess läsare (gemene man) har riktigt usel koll på vad det här egentligen betyder, och att hela debatten således blir rejält snedvriden. Risk nummer ett är att beslutet (att inte kalla hennes kostråd vilseledande) ens ses som kostråd, nästa risk, som jag också skriver i mitt inlägg, är att de uppfattas som generella kostråd.. Men det är ju som vanligt i kostrådens och livsmedelslarmens tidevarv..

Skadlig sa...

Du kanske skulle gå in och läsa vad kostdoktorn.se säger om maten som vi äter. Problemet är nämligen det om du följer livsmedelsverkets rekomendationer så kommer du förr eller senare att få diabetes.

Har du någonsin sett en jämnförelse mellan vad bönder ger sina djur för att de ska bli stora och vad SLV rekomenderar i sin matpyramid?
Skrämmande likheter och jag tror definitivt mer på böndena i den frågan.