28 december 2008

Sent inlägg

Inläggen har inte duggat tätt i den här bloggen på sista tiden. Däremot lade jag in sill inför julen.



Pappas senapssill

OBS! Börja gärna några dagar innan sillen ska ätas. Det gjorde inte jag. Inläggningen färdigställdes på lillejulafton, samtidigt som skinkan griljerades men då smakade sillen också bättre på juldagen än julaftonen.

Väl urvattnad filéad salt sill från hoddorna skärs i lagom stora bitar.

Skånsk senap blandas med Dijonsenap, en slurk vitvinsvinäger, några droppar pressad citron, rikligt med hackad dill, ett par matskedar socker, samt tre äggulor i en brun Margrethe-skål.
Därpå hälls långsamt i en fin stråle, under ständig vispning (liksom vid majonnäsvevning), en neutral och milt blommig kallpressad rapsolja (jag valde en bornholmsk variant), tills det hela blivit ganska fluffigt. Vi snackar ett par, tre deciliter olja nu.

När det hela smakats av med mer senap, ev. lite vitpeppar, kanske mer vinäger eller socker (men inget salt, det kommer från sillen sen), läggs sillen i såsen i en vacker glasburk och får, som tidigare nämnts, gärna stå i kylen i två dygn före inmundigandet, eftersom sältan då får en chans att jämna ut sig mellan fisk och senapssås.

Läs även andra bloggares inläggningar om ,

13 november 2008

Lever inte bara idag

I lördags var det dags för årets stora gåsamiddag, vilket bland annat innebar att jag jagade vildgås långt ute på landet i fredags kväll, stod i köket hela dagen i lördags, och fortfarande var så mätt på söndagmorgonen att jag hoppade över frukosten.

 Till förrätt valde jag att laga Lisas kycklinglevermousse (med två gåslevrar i), som jag serverade på rostat levain från Vendels nya brödbutik med dåliga öppettider och höga priser. Till detta avnjöts ett sött Sauternes vid namn Chateau du Levant i små smuttar. Huvudrätten bestod av en stekt vildgås och en tam, med potatisklyftor östa i gåsflott, sås och traditionell rödkål, med en sydafrikansk Pinot Noir från 2007 som hette Paul Cluver. Desserten bestod av en traditionell  skånsk äppelkakakavring, med rikligt med äkta vaniljsås, och en late bottled vintage port från 1997. Den som aldrig smakat en riktig vaniljsås, gjord på äggulor, grädde, vaniljstång, tid och massor av tålamod, kan fråga mig om ett recept.

Nåväl. Det blev över en del kycklinglever, så igår kväll blev det fullkornspasta med en snabbt ihopslängd sås på kycklinglever, prosciutto crudo, lök, grädde och portvin. Det är den som syns på bilden ovan.

Läs även andra bloggares tips om , , , ,

2 november 2008

Ekologisk snabblunch

Mat efterlystes, så mat ska det bloggas om.
En helt vanlig lördag för kanske en månad sen, klockan var 13 eller nåt. Vi var på väg ut på stan för att shoppa. Det kan ha handlat om att titta på skor, barnkläder, eller kanske något viktigt som Pappa skulle köpa på Classe för att kunna hänga upp lampor Det kan också ha handlat om att det var väder för en promenad. Hur som helst resonerade vi om att ta något att äta till lunch på stan. Det kan i sådana fall handla om en sallad på ett kafé med tillhörande dryck (landar lätt på 200 spänn för två pers), eller asiatiskt snabbkäk (kan hamna kring 150). Ganska dyrt och ofta inte helt nyttigt heller. En minut bort ligger Konsum (vissa anser att man ska kalla det Coop Nära, och det kanske stämmer. Det är iallafall den kedjans dyraste, närmsta och mest öppna koncept). Konsum har rökt ekologisk lax (Änglamark). Den är svindyr om man snackar kilopris i snabbköp. Avokadon, quinoan och morötterna hade vi hemma. Jag var klar med lunchen på en halvtimme, konsumbesöket inräknat. Sen drog vi på stan (med lite mer över att shoppa för).
Ekologiskt odlad lax är påtagligt blekare än den vi är vana vid. Det beror på att vi är vana vid en lax som får färgämnen i sitt foder.. Den ekologiska laxen var också påtagligt god.

Läs även andra bloggares bloggningar om , , ,

31 oktober 2008

Why statistik?

...Å andra sidan vet jag inte riktigt vad man ska med statistik.. Men det kan väl kännas trevligt om det finns någon som läser allt skräp jag producerar här i bloggen. Kommentarer får jag också alldeles för lite av, så jag vet inte vem som läser här överhuvudtaget. Det kanske är därför jag vill provocera lite nu. Vad ska jag egentligen blogga om? Är detta en matblogg eller en musikblogg? Ska jag skriva mer om finanskrisen? Vem bryr sig?

Bögstandard?

Vi i "bloggosfären" har nått nya lågvattenmärken, och jag gillar att vara med och förnedra mig. Genom att skriva orden "raketbög" och "kanonbög", sätter jag en ny bögstandard på mitt bloggande, och drar på så vis en nyfiken skara till bloggen. Kanske ska jag däremot undvika att "böghåna". Jag kommer att njuta av att se hur statistiken skjuter i höjden tack vare en lavin som bröderna Schulman tydligen satt igång, och som resulterat i att de mest sökta orden på Bloggtoppen just nu är lite annorlunda. Det hela blir självuppfyllande när en massa bloggare skriver förvirrade inlägg om hur skumt detta är, och således drar trafik till sina egna bloggar. Det är troligen inte alla som likt detta rikspucko till farsa har listat ut hur man på bästa sätt kan prostituera sig och enkelt öka antalet besökare genom att skriva ett sånt här idiotinlägg..

Läs även andra puckade bloggares idiotiska åsikter om , , , , , , ,

28 oktober 2008

Dansa in hösten

Underbart skönsjungande Adele besjunger hemstaden Tottenham.
Extremt kompetente malmöpågen Axwell visar att man kan fixa sånt som inte är trasigt.


Läs även andra bloggar om , , ,

18 oktober 2008

Woka kålen!

Köpläge just nu, åtminstone på svenska rotfrukter och kål. Riktigt fort går det att strimla vitkål och morot, krossa en klyfta vitlök, och sen bara woka det hela i olja tillsammans med sriracha, fisksås, risvinäger, laxfilé, sesamfrön, en nypa socker och lite soja. Det blir klart på under en halvtimme och en fredagskväll är det nog ungefär så lång tid som det tar att fixa hämtmaten runt hörnet. GI-korrekt, näringsrikt och framför allt gott är det dessutom..


Fredagskvällen igår var annars riktigt galen och man skulle kunna misstänka fullmånen. Jag skulle hämta folk på ett tratitionsenligt försenat stockholmståg, så jag körde till stationen. På Djäknegatan stod en bärgningsbil och hade bärgat en kraschad polisbil. Något senare blev jag omkörd av en snygg bil som valde att köra på refugen bredvid mig, under tiden som en taxibil körde rakt fram i en högerfil och prejade mig. Inne på centralen blev min fot överkörd av en tants resväska.

15 september 2008

Senaste flugan

Taffel kan man läsa om "slattflugor". Jag har såna i närheten av vindruvor, äpplen, björnbär och lingon. Skördetid nu ju. Men det ska bli ändring på det här.

Jag hittade en genialisk fälla. Ska testa den.

6 september 2008

Kräftskiva

Varför det heter skiva? Jo det var så att man dukade upp dryckerna på en bordsskiva, och därför är det som det är..

4 september 2008

Sill

En vacker kväll i slutet av juli, när det fortfarande var sommar, tog jag och några vänner en liten tur in i solnedgången med M/S Pelle. Det resulterade i en hel del intrasslade fiskelinor, men också en hel kasse sill. Jag som aldrig tidigare rensat sill kände mig plötsligt illa tvungen, och efter ett tag gick det faktiskt riktigt smidigt. Tricket är att ta ur dem och lägga dem i kylen först i ett dygn, sen går det lätt att dra ut ryggraden.

Rutinen dag två är som följer: Ring in vänner. Fjälla sillen och dra bort ryggraden. Vänd sillflundrorna i grovt mjöl (50/50 råg- och grahams-), salt och peppar. Lägg en näve persilja mellan två ungefär lika stora flundror och tryck ihop. Stek vackert gyllene i smör. Servera med hemgjort potatismos, gröna ärtor, lök och lingon.


Läs även andra bloggares dravel om , , , , ,

25 augusti 2008

Farsan på kvarterskrog

Under pågående Malmöfestival, medan Bong bestämde vilka som skulle göra storvinsten och vilka som skulle gå back, valde jag att gå förbi de sedvanliga friterade-degklumparna-till-överpris och lite-sämre-thaimat-än-på-restaurangerna-men-till-överpris..

Istället gick jag och käkade och drack (till överpris) på kvarterskrogen Tröls Jins kru vid Karlskronaplan.
Atmosfären är som sig bör lite sunkhak, med skönt kaxig attityd från serveringspersonalen och en och annan lindrigt nykter gäst i de mörka träsofforna.
Menyn innehåller de klassiska rätterna. Wienerschnitzel, husets burgare, något med kycklingfilé till tjejerna, något vegetariskt som en eftergift till kvarteren man huserar i, och en rejäl plankstek till grabbarna. Eftersom det var just med grabbarna jag var ute, så blev det en planka.
En rejäl, perfekt tillagad, mör köttbit med duchesse gjord på riktig potatis, fräscha tillbehör och en fin bea som smakade färsk äggula. Nästan för bra för att kosta 129 spänn..

Fem A4-sidor olika sorters udda flasköl, sorterade efter ursprungsland, var också en intressant del av menyn. Dessvärre tog det ett antal (3) försök innan vi hittade någon sort som faktiskt fanns i lager. En varning är på plats, då det inte står några priser på ölen i menyn. Detta resulterade nämligen i att jag tog en Nøgnes Indian Pale Ale. Förvisso ett riktigt gott norskt öl, men en 50 cl-flaska kostade 105 kronor. Antar att jag hade gått miste om det om de hade haft priserna med i menyn, så det är väl på gott och ont. Jag är lite glad ändå att jag inte drack tre såna..

Slutbetyget blir således med beröm godkänt. Om man är sugen på en klassisk planka med gott öl till, måste jag verkligen rekommendera krogen med det lite skumma namnet.

14 augusti 2008

Haft semester

Juli - Bloggfri månad.

Har varit ute och rest en del. Kört bil, snorklat.. Kanske ätit mer musslor och bläckfisk än tidigare årsgenomsnitt. Simmat, sprungit och cyklat. Ätit ute och inne. Fått inspiration. Tagit bilder med min lilla kamera. Snart ska jag publicera några här i bloggen.

Känner att jag måste bjuda på ett recept också..
Bjöd på tacokväll i fredags. Köpte mjuka vetetortillas och hårda majschips. Till det färska grönsaker och köttfärs. Av avocado gör man guacamole. Köttfärsen kryddar man själv. Tacokryddmix i påse ska jag aldrig mer köpa. Färdig salsa på burk är bara förtjockningsmedel. En riktig salsa innehåller friska bitar..

Tacokrydda
Spiskummin
Salt
Starkt paprikapulver (från Möllan, Balkan eller Ungern)
Chilipeppar
lite svartpeppar
kakaopulver
majsmjöl
färskpressad vitlök
en nypa socker
olja

Stek färs tillsammans med kryddningen.

Tomat- och melonsalsa
många färska tomater, en halv liten vattenmelon
(grovhackas utan kärnor, såväl tomaterna som melonen)
röd chili, gul lök (finhackas)
citron, lime, sumak (efter smak och tillgång, för syrlighet behövs)
salt, peppar, socker, persilja, koriander (efter smak och behov)

Ställ i kylskåp och smaka av efter en halvtimme.

Tacomiddagen blev succé, och aldrig mer ska jag vara bitch åt Santa Maria.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

23 juni 2008

Vackert

Yoav - Club Thing

19 juni 2008

Tallriksmodellen



17 juni 2008

Det nya gröna

I hyllan på hörnan har det ett tag funnits fyrkantiga förpackningar med käckt grön formgivning. De utstrålar miljövänligt, nyttigt, fräscht och kanske en aning urbant.
GoGreen heter märket, som ägs av lantmännen. Under detta märke säljs färdigkokta bönor av olika slag. Eller "ready to serve" som det heter på svenska. Förutom de vanliga bönorna finns färdiga röror. Jag har tidigare provat några röror av salsatyp. Funkar bra i en vetetortilla när man har bråttom, och innehåller mest bönor, lite kryddor och några naturliga tillsatser.
Så jag köpte ett gäng andra produkter i serien. Igår blev jag förvirrad. När man av märket, formgivningen och en del produkters KRAV-märkning får konnotationer som ekologiskt, naturligt och fräscht, blir man lite äcklad av den sörja vi försökte äta igår. Vita bönor med chili och limesmak försöker nog vara lite asiatiskt. Chilin stinger faktiskt lite, så den är inte fullt ut svennefierad, men det finns en sötgegig bismak och en onödig förtjockningsmedelskonsistens. Dessutom är limesmaken naturidentisk. Jag känner mig lite lurad av den gröna förpackningen när jag läser i innehållsförteckningen att man valt att krydda med syntetiskt framställd limearom. Inte för att jag tror att den smakar mindre lime (den är ju trots allt identisk med den naturliga smaken), men iallafall.
Nåja. Jag hade ju köpt och öppnat förpackningen, så jag åt lite av den. Den söta smaken och geggigheten funkar dock inte särskilt bra, så jag slängde faktiskt det mesta.

Slutsats:
GoGreens produkter funkar ganska bra, men VARNING för Vita bönor med chili och limesmak!

15 juni 2008

Oändliga förlust

Lördagens verkligt tragiska förlust handlade inte om ett spanskt mål i slutminuten, utan om en av jazzens riktigt stora innovatörer. Är glad att jag en gång för många år sedan passade på att se och höra honom på Mejeriet i Lund.

Ovan: Esbjörn Svensson Trio - Serenade for the Renegade (Live)

Läs även andra bloggar om ,

9 juni 2008

Citrontimjan och libbsticka

Gick en runda på Bondens egen marknad för några veckor sedan. Åt en enorm grön sparris från Österlen. och beställde årets julskinka. Det kan mycket väl vara det tidigaste jag någonsin planerat något i förväg.

Jag köpte också Libbsticka och Citrontimjan av en kryddnasare. Citrontimjan var en högst angenäm bekantskap till en stekt laxfilé. Jag fjällade skinnsidan och saltade och pepprade den, sedan körde jag den sidan så hett att skinnet blev knaprigt. Jag brukar inte äta skinnet annars, men det här teppanyaki-inspirerade krispet blev ganska lyckat..

En kall sås bestående av ekologisk filmjölk, kallpressad rapsolja, en finhackad gul lök, salt, peppar, en nypa socker och en liten näve citrontimjan blev helt fantastiskt lyckad till laxen, som naturligtvis serverades med nypotatis kokt med libbsticka.
Citrontimjan är syrlig på ett trevligt sätt, och till skillnad från citronpeppar (som består av salt, peppar, citronsyra och smakförstärkare) är den inte en fullkomligt onödig kryddblandning som man kan vara utan, utan smakar citronigt redan där den växer.

Läs även andra bloggares svammel om , , , ,

5 juni 2008

Untz, untz, untz

Micha Moor - Space (Bart B More Remix)

2 juni 2008

Solskensmat

Idag har det varit bastu på kontoret, eftersom klimatanläggningen inte funkat optimalt.. När det är på det viset ska man äta nypotatis och matjessill till lunch. Till detta hade vi gräddfil och ramslök, som vi hittade ett jättebestånd av på vägen till affären där vi köpte sillen och gräddfilen. Så trevligt kan det vara att inte jobba i stan en sommardag..


Om aftonen passade det bra att koka lite smålinser och blanda med lök och ljuvligt doftande svenska tomater, basilika, vitvinsvinäger och kallpressad rapsolja. Under tiden fixade jag pljeskavica. Här ovan syns även matvete, ajvar och en klick fil.


Läs även andra bloggares tips om ,

1 juni 2008

Äta ute

Här bjussar jag på ett lite längre inlägg efter en tids bloggtystnad. Jag skyller på att jag varit ute..

Nu svämmar medierna över av grilltips och alla försöker övertrumfa varann i konsten att publicera ändlöst med recept innehållande sparris och rabarber (kanske inte i samma rätt... måste nog pröva det någon gång). 
Jag grillade sparrisen i tre minuter efter att ha brutit av stubben, saltat, pepprat och oljat lätt.. Rabarberna kokte jag bara med socker och åt med grädde. Svårare än så tänker jag just nu inte försöka göra det för mig.. Som den icke-anhängare jag är av halvfärdiga grejer, måste jag nog ändå rekommendera färdigmarinerad lammstek när det drar ihop sig till grillning. Örter och vitlök rakt upp och ner i en plastförpackning. Funkar för mig, och oftast har man ju ändå fullt upp med att vara just ute på dagen när man vill grilla på kvällen..

Man kan också njuta försommarens värme på stadens uteserveringar. En trevlig sådan finner man på Debaser i Folkets Park. Där uppger man sitt mobilnummer, tar en öl i baren och väntar på att bli uppringd då ett bord blir ledigt. Sedan äter man med fördel en chiliburgare, eller quesadillas. Prisvärda rätter utan krusiduller med rapp service och i ett behagligt vimmel mittemellan Möllan och Lilla Torg. Hippa unga diskplockare står också gärna och spelar det fetaste elektriska just nu blandat med det pinsammaste de hittat i föräldrarnas skivsamling. Rekommenderas varmt. 

Ett annan mysig uteservering finner man i Lejonetpassagen mellan Stortorget och Kalendegatan. Där huserar nämligen Paddy's om somrarna. Fredagshänget här känns mer som tjejgänget eller grabbgänget på after work. Musiken är lite mer klassisk 70-80-talsdisko och menyn bjussar på en annan typ av klassiker. Ceasarsallad och Ryggbiff med Café de Paris och pommes. I de immande jätteglasen skummar Hoegaarden. Problemet här är att ryggbiffen kostar 175 spänn, och kommer in så kall att inget händer med kryddsmöret när jag lägger det ovanpå. Servicen är bra, så det tar inte lång tid att få problemet åtgärdat. Den varma ryggbiffen är okej, men inte mer. Det smakar lite svagt surt på ett sätt som jag inte tycker att en så pass dyr köttbit ska göra. Än mindre anser jag att det passar sig med den ganska sega sena som löper rakt genom biffen. Jag kommer nog att dricka fler öl på deras uteservering i sommar, men då har jag redan ätit någon annanstans.

Vissa söndagar är pappa lite trött. Då händer det att han smyger ner på Café Selma på Föreningsgatan för en flottig specialbaguette med bacon, ägg och en massa andra pålägg. Kort och gott bakismacka, serverad av någon av de turkiska tvillingarna och med klassiskt bryggkaffe till. Ibland händer det dock att man vill vara lite mer fancy, och prova någon brunchbuffé. Idag blev det brunchen på nyligen pimpade och ägarbytta Element. De har så här års en fantastisk uteservering under de höga trädens gröna blad på Kungsgatan. De har också vackra mackor för ungefär en femtiolapp. Misstaget var att prova brunchbuffén. För hutlösa 120 spänn får man stå och trängas i ett hörn och titta på tomma fat där det om man har tur ligger lite skinkbitar, någon förtorkad skivad tomat och trista bullar skurna på mitten så att de liknar brödskalkar. Om man väntar tillräckligt länge kanske det kommer ut lite mer äggröra. Jag vet inte, för jag orkade inte stå där så länge. Mitt tålamod använde jag istället till att själv göra våfflor. Något man skulle kunna tycka att någon annan kunde göra när man nu betalar så omotiverat mycket för en medioker brunch.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 maj 2008

Ett ägg och en mixer

Det blev som brukligt en liten vårutflykt till Österlen i påskas. I år dock utan konst. Istället hittade vi en loppislada långt ute på en liten landsväg. Där scorade vi den lilla matberedaren ovan (helt oanvänd), samt en trehjuling till sonen, för sammanlagt 200 spänn(!) Ganska bra med en hundring per grej tycker jag..

Vissa tycker att det här med att göra sin egen majonnäs är värsta svåra grejen. De har inte en Moulinex. Det är busenkelt.

Kaprismajo till firren
Knäck ett ägg från en frigående höna som käkar ekologiskt foder. Dra ner vitan i en djup tallrik som du ställer åt sidan. Gulan och en klick dijonsenap placerar du sedan i mixern med visp-munstycket monterat. under tiden som det snurrar droppar du ner rapsolja, tills det börjar likna nåt.. Sen kan man hälla på rätt friskt med olja under körning av mixern. När det verkar snyggt (se bilden ovan) skedar man upp majonnäsen ur mixern, rör ner lite salt och cayennepeppar (eller vilken peppar som helst, och naturligtvis funkar även vilken senap som helst). Sen rör man ner en näve kapris.

Firren
Är exempelvis en ganska platt filé av typen sej eller pangasius. Denna klappas med mjöl, doppas i äggvitan (som blev över ovan), samt ytpaneras i Panko. Sedan steks den i olja på ganska hög värme.

Det hela serveras förslagsvis med hemmastampade Bintje och en näve gröna ärtor.


Läs även andra bloggares billiga texter om , , , , ,

2 maj 2008

Stockholmsfarsa

Måste passa på att hylla den prisvärda libanesiska lunchen i Kungshallens källare. Goda lammkorvar med klyftpotatis och hummus.. Inget märkvärdigt, men välsmakande för sina 65 spänn.
Bloggar gratis på resterna av en snäll tyskas surftid på Sidewalk Express.
Ska ge mig ut i det svala eftermiddagsvädret och kanske dricka kaffe någonstans eller se Warhol på Moderna. Eller få thaimassage.. Eller bara se mig omkring en aning och läsa lite..

30 april 2008

Valborgssväng

Chords - Luckiest Man Alive

15 april 2008

Pappa Brun hos Tant Brun

I helgen var det äntligen dags att prova en meny på Mrs. Brown vid Davidshall. Man har ju gått och funderat ett tag, men det känns inte som en helt barnvänlig restaurang. I lördags hade vi emellertid barnvakt.

Först fick vi in en korg med det perfekta surdegsbrödet, och ett sött, nästan sliskigt vin, som vi inte riktigt förstod oss på. När den gräddiga anklevermoussen gjorde entré klarnade det något. Vinets riktiga smak framträdde, och sötman föll på plats i smakregistret. Intressant, imponerande och väldigt gott.

Huvudrätten ackompanjerades av ett vitt Riojavin och bestod av några perfekta bitar fisk, en "hummerbulle", samt en lätthalstrad pilgrimsmussla. Det hela låg i en hummerfond med plättar av kålrotspuré, och toppades med ett blad ramslök..

Desserten bestod av tre variationer på rabarber. En rabarberpaj med vaniljglass, en pannacotta med rabarbersorbet, och ett glas rabarbersoppa. Perfekt sött österrikiskt vin till detta, och upplevelsen var total.

En snabb espresso i lobbyn hanns med på vägen till Jeriko, där det för var en digital klubb med elektrisk musik. På scen stod Hässleholmstjejen Sophie Rimheden. Personligen tyckte jag att kvällens bar-DJ var intressantare där han stod och matade svängig vinyl som ingen hört förut..

Framåt ettsnåret var vi helt färdiga, och valde att lämna plats åt de yngre förmågor som stod och trängdes i malmönatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

11 april 2008

Fräscht från andra sidan sundet

Danska Spleen United och Cardigans var förband till Massive Attack på Forum i København för snart två år sedan. Samma dag som jag slutade snusa, faktiskt..

Här är skönt gammelsyntiga Spleen United med senaste singeln - Suburbia. Fedt, mand!

8 april 2008

Dagens musiktips

....är amerikanska Fleet Foxes med sin nästan hippieaktigt eklektiska blandning av folk- och afroblues.. Ger ekon från så vitt skilda håll som Crosby, Stills, Nash and Young och Tinariwen. Klart värt att lyssna lite mer på..

6 april 2008

Blast From The Past

I veckan var jag på City Gross för inköp av lite förnödenheter. De hade blomkål från Tyskland till det ganska förmånliga priset 9,90/kg, så jag gick loss på ett stort och tungt huvud. Dessutom passade jag på att köpa en säck Bintje från Abbekås.. Det fanns redan då en tanke om att göra aloo gobi såhär till helgen.. Jag tog därför igår ut det enorma kålhuvudet ur kylen och började plocka bort blasten..

Det tog en stund..
När all blast var bortplockad och stubben bortskuren, var det inte mer än en knapp tredjedel kvar. Ett ganska klent blomkålshuvud. Jag insåg då att jag blivit rövknullad av Bergendahlsgruppen. Jag kunde ju gått till någon exklusiv kålboutique istället och köpt ett huvud blomkål med lite färre skyddande blad, och betalat upp till 25 spänn kilot utan att förlora på det. Min indiska rätt blev ganska bra, men blomkålen hade en beska som jag gärna hade varit utan. Ibland får man helt enkelt vad man betalar för..

(Det känns sådär miljövänligt också, att köra hit tonvis med sopor från Tyskland, men det är tydligen så man ska lura konsumenterna.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

25 mars 2008

Dags att byta bank?

Svenskar sägs vara väldigt lojala när det gäller bankaffärer, och det är förstås inte så konstigt. Om man har en bra relation med någon på sin bank, kanske det blir lättare att låna pengar om det skulle behövas. Men när bankerna behandlar kunderna lite sådär, och dessutom tar ut skyhöga avgifter, borde vi nog byta bank som vi byter försäkringsbolag eller telefonoperatör..
Det verkar för övrigt alldeles för lätt att få låna pengar iallafall nuförtiden, så man ska nog inte vara rädd för att byta till sig en bättre sparränta om man känner för det.. Själv ska jag börja titta på konkurrensen.

16 mars 2008

Bra Indiskt i Malmö

Efter en promenad i solskenet igår, besökte vi Restaurang Agra Indian vid Fisketorget. Det var inte första gången. Stället känns ganska take-away-sunkigt och billigt. Servicen är sådär, men de har skippat plastbesticken iallafall. Menyerna är krångliga och felstavade men priserna är generellt  låga och maten alldeles himmelsk!

Vi åt Aloo karai (magiskt tillagad potatis, lök och paprika), Palak paneer (mjukt smörig spenat med grillad ost), samt två enkla förrätter bestående av friterade knyten (samosa och blomkål).. Till detta drack vi perfekt mango lassi. Hela kalaset gick på 220 kronor. Med tanke på den enormt vällagade maten och de generöst tilltagna portionerna är detta oerhört prisvärt, även ur ett avhämtningsperspektiv. 
Det finns en del hyggliga indiska restauranger kring Möllan. Indian Express har en lite trevligare lokal och bättre service, och Curry Hut mittemot är lite dyrare, men när det gäller maten i relation till priset är det svårt att tävla med Agra.. Testa det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

13 mars 2008

Oliver

Om man köper 3 kg oliver när man ska ha oliver som snacks, blir det lätt en massa oliver över. Igår kväll blev det tapenade av några oliver.. Den passade fint till en kotlett. Oliverna är redan marinerade, oljiga och kryddade. Vad gör man med resten av oliverna. Har någon ett tips?


28 februari 2008

Så ska det låta

Så här ska det ju låta. Fantastiska Hercules and Love Affair med Anthony från Anthony and the Johnsons och folk från LCD Soundsystem. Albumet är något att verkligen se fram emot, men när the Godfather of House himself remixar, blir det extra magiskt.. Spåret heter Blind, och försätter mig i en djup förhoppning om det kommer att låta mer såhär i framtiden också.. Kalla mig gärna gubbe..


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

25 februari 2008

Lammgryta

Långkok på lammbog blev det ikväll. Lammbogen har legat i frysen sen i höstas och kommer från norra Skåne. Efter att den tinat i kylen sen igår kväll skar jag den i bitar som jag fräste i olja innan jag lät dem puttra i köttbuljong med en klyftad gul lök, två finhackade vitlöksklyftor, fyra små delade morötter, salvia, grönmynta, lavendel, timjan, svartpeppar, salt, en skvätt balsamvinägerhonungyoghurt, ett lagerblad.. Sen fick det hela puttra i en och en halv timme. Därefter slängde jag i några buketter blomkål, en grön paprika i bitar, samt en näve haricots verts, och lät det koka en kvart till med lite kummin och gurkmeja .. Slutligen tillsatte jag creme fraiche och lite soya, och serverade det med kokt potatis.. Det gick hem.


18 februari 2008

Bra mat för under en tia per portion

Jag har länge lovat er läsare att tipsa om bra mat som är billig och INTE är snabbnudlar. Vissa är studenter och andra tänker sig en framtid som miljonärer. Hur det än ligger till kan det ju vara en god idé att hålla sig ifrån lyxfällan. Här kommer därför ett inlägg i min nya serie:

Söndagssoppa på en spik

Att vara pappaledig i det nya Sverige är inte alltid förknippat med lyxliv, snabba bilar, guldkedjor och skumpa.. Ibland blir det inte ens söndagsstek.. Ibland får man nöja sig med att de två goda ungerska korvar jag köpt på Möllevångstorgets kött och chark för 15 pix blir del av en hur god soppa som helst.. Tillsammans med KRAV-morötter, en liten bit kålrot, en ännu mindre palsternacka, en vitlöksklyfta, en gul lök och några potatisar (mycket av det lustigt nog inköpt för en näve mynt på sunkiga NETTO).. Det hela fick puttra i vatten med två iskuber gåsafond, som jag så lämpligt kokade ner på två skrov och fyra vingar under Mårtenshelgen (Dessa skulle ha kastats bort iallafall, så fonden betraktar jag som gratis. Kycklingfond eller grönsaksbuljong går naturligtvis också bra) Salt, peppar, körvel, ett lagerblad, några droppar pressad citron, samt en nypa socker.. Korvarna slantades upp och tillsattes efter att grönsakerna delvis hade stavmixats.
Som grädde på moset var det min sambo som gjorde soppan, så jag kunde koncentrera mig på att få upp en ny kökshylla under tiden. Som grädde på moset vid serveringen av soppan använde vi en klick turkisk yoghurt, och till det hela tuggade jag ett billigt knäckebröd från Coop, som intill förväxling liknade Wasa Husman, men kostade mindre än en tredjedel..
När vi båda var mätta och belåtna åkte resten av soppan ner i två matlådor med tättslutande lock som förhindrar soppa-i-väskan-eller-passagerarsätet.
Vi räknade ut att hela soppan kostade ungefär 35 kronor. 4 portioner ger således en totalkostnad av 8,75 per portion.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

15 februari 2008

Tankar om bra miljöval

Miljöbilar kallas de bilar som kan köras på etanol (viktigt här är att belysa att det inte handlar om att man kör berusad, utan det är tanken som räknas). Bullshit, skulle jag kalla det.. Verkar snarare som om de vanligtvis stora bilar som körs på E85 och slipper trängselavgifter i Stockholms innerstad faktiskt är ett mycket större miljöhot än vanliga bensinsnåla bilar.. Dessutom bidrar de till världssvälten.. Läste för övrigt att en dansk båt släpper ut lika mycket koldioxid som 50 miljoner bilar. Ibland verkar det som om politiken saknar fokus..


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 februari 2008

Dagens ungdom

Dagens ungdom är tydligen kassa på att räkna ut räntor, har det visat sig i en ny undersökning.. Kanske det även gäller de som inte är så unga? Kanske rentav de ungas föräldrar.. Det var nog bara ingen som gjorde någon undersökning när de var unga.. Men Danske Bank som lät göra den här undersökningen ville förstås visa att det finns behov för undervisning i privatekonomi i skolorna.. Personligen tror jag att det handlar om att folk i allmänhet inte är tillräckligt slängda i vanlig enkel matte. Procenträkning och lite klassiska fyra räknesätt är ju vad som behövs för att räkna ut att det i exemplet är billigast att låna på banken till 10 procents ränta. (Ett annat sätt att komma till samma slutsats, helt utan att räkna, är att anta att det är just en bank som ligger bakom undersökningen). 


Läs även andra bloggares kväden om , , , ,

29 januari 2008

Aloo gobi

Jag köpte ett huvud av den vackra romanescu-kålen, eller fraktalkål som jag kallar den.. mest för att den är snygg, men också för att jag kände att det är ganska sällan vi äter blomkål i vår familj.. Det beror antagligen på att min sambo har något tråkigt barndomsminne där blomkål var inblandat, antagligen med någon trist béchamelsås.

I min mission att göra blomkålen till en lite roligare upplevelse, blev det därför en snyggare kål, samt ett skojigare recept.. Aloo betyder potatis på hindi, och gobi betyder blomkål (på hindi alltså, på mongoliska språk betyder det öken, ställe utan vatten). Inspiration hämtade jag från det fantastiska Youtube-klippet nedan.


21 januari 2008

When in Copenhagen, don't miss Kejzer

Dagens tips är att åka till Köpenhamn, promenera över Knippelsbro till Christianshavn, ta vänster in på Strandgade, och njuta en sandwich på Café Kejzer. Detta mysiga lilla ställe har vunnit pris för bästa sandwich 2004 (grillad färsk tonfisk med kapris), samt 2006 (rökt andbröst). Själv åt jag en fantastisk Vitello Tonnato (tunt skivad kalvstek med tonfisksås och kapris), samt sänkte en bra kopp café au lait till..

Dessutom är rean i full gång nu i Köpenhamn, och om man är lagd åt det konsumistiska hållet är det en rea värd namnet, vilket man sällan kan säga om den svenska rean.. I år har den nog bottennoterat i min bok..


Läs även andra bloggares svammel om , , ,

18 januari 2008

Nu ska jag vräka i mig animaliskt fett.. eller?

Det är naturligtvis positivt att nya rön prövas vetenskapligt, och att invanda föreställningar utmanas, men det är fortfarande viktigt att förstå vad man läser. Inte minst när det gäller kostråd..


Idag kan man läsa i DN om inte helt okända läkaren Annika Dahlqvist som "äntligen" fått med sig Socialstyrelsen i sin kamp att få folk att sluta äta kolhydrater och börja äta animaliskt fett.. Eller?

Här ser jag en tydlig risk att du och jag läser fel.. Jag lider inte av diabetes typ 2, och känner inte direkt att jag ligger i farozonen heller. De nyligen omprövade kostråden gäller alltså mindre än tre procent av befolkningen, som lider av en specifik sjukdom. Det vi läser gäller alltså inte HELA befolkningen. Har jag uppfattat det rätt nu?

Så fortsättningsvis bör det alltså vara okej för mig att äta fullkornsbröd med ganska sparsamt med smör till frukost.. Inte förrän jag konstateras vara sjuk i diabetes typ 2 måste jag byta ut brödet mot en stor fet bit sidfläsk stekt i smör..

Tillsvidare räcker det nog också för den friska majoriteten att variera kosten, äta mycket frukt och grönsaker och motionera mer, säger jag som inte är varken läkare eller journalist, men frisk..

Läs även andra bloggrar om , , , ,

15 januari 2008

Konsumentmakt - nej tack

Det är ju just det här som är problemet. Det är dags för våra stora handlare att visa att även de bryr sig nu. När Coop, Axfood och Ica tar bort torsken från fiskdisken, och jätteräkorna från frysdisken, kanske det blir lättare även för de konsumenter som inte orkat bry sig, att bry sig. Egentligen borde det inte ens hamna så långt ner i vår ekonomi som hos butikerna, än mindre naturligtvis hos den enskilde konsumenten. Hade bara lagstiftningen på ett internationellt plan fungerat, så hade bestånden fått växa till sig istället.

Läs även andra blogginlägg om , , , ,

14 januari 2008

Zereshk polow

De vackra röda bären heter berberis eller med ett persiskt namn zereshk, ordet polow har samma ursprung som pilaff, och betyder ungefär ris..

Det började förstås med att jag hittade en påse berberis när jag var och handlade. Den har stått i skåpet ett tag. Efter att ha surfat runt lite, förstod jag att den skulle funka bra i den här persiska rätten, tillsammans med saffran. Nästa inköp skedde häromdagen på Coop Forum, där jag egentligen bara skulle handla blöjor. Det råkade bli en 9-kilospåse basmatiris och frysta svenska kycklinglår (hela 87% kyckling) på extrapris.

Zereshk polow
Först spolade jag av basmatiriset och blötlade det i saltat vatten i ungefär en timme, sedan drog jag igång riskokaren med nytt vatten, salt, ett halvt kuvert saffran och en rejäl klick smör.
Berberisen hade jag förresten lagt i blöt i kallt vatten också. Sedan lät jag dem rinna av och fräste dem i en minut, blandade med en sked socker, samt resten av saffranet utrört i lite hett vatten.
Medan allt låg i blöt passade jag på att fräsa en hackad lök och tillsätta gurkmeja, peppar och ketchup, samt vatten, som jag sedan lät koka upp och lade i kycklinglår (tinade förstås). Dessa lät jag sedan sjuda i en 20 minuter innan jag plockade upp dem och brynte dem i olja i ett hett stekjärn. Under tiden redde jag av såsen med lite maizena.
Sedan var det bara att smälla upp riset på en tallrik och dekorera det med zereshken/berberisen, som man kan se på bilden ovan. Kycklinglåren äts med fördel till med såsen över. Det funkar, men kräver lite koordination..

10 januari 2008

Plastpåsen är inte lämplig som leksak

Ibland blir jag bara trött på den fåfänga jakten på politisk korrekthet som alla nu tycks vilja övertrumfa varandra i. Missförstå mig inte, jag är också för en bättre miljö, men vill gärna ha lite urskillning innan jag glatt ändrar på mitt beteende. Man kanske ska fråga sig igen vem som borde ändra på sitt beteende..

När det gäller plastpåsar, denna dagligvaruhandelns kassako, är det nu meningen att man ska skämmas eller kanske rentav yrka på förbud

Ja, det är trist för mig att jag ska punga ut med 1,50 för en 35-öreskasse som inte är särskilt bra för miljön när den förbränns, men hemma hos oss finner plastpåsen åtminstone ett nytt användningsområde som sopkasse, och till det duger inte pappkassen om man vill ha ett hyfsat fräscht köksgolv. Pappkassen är däremot bra till tidningar och används hos oss således för pappersåtervinningsändamål. 
Jag vet faktiskt inte vad jag skulle slänga mina sopor i om plastpåsarna förbjöds. Däremot kan jag också reta mig på de i detta sammanhang oanvändbara plastkassarna i olika smala eller breda former. Klädbutiker borde hålla sig till pappkassar, och varför inte föreslå exempelvis Apoteket att börja med papperskassar..

På sikt tror jag dock att det här är en fråga om produktutveckling snarare än utövandet av konsumentmakt, och de stora kedjorna är inte dummare än att de försöker använda de miljövänliga alternativen som försäljningsargument.. 

När det kommer till ditt personliga miljöåtagande är det naturligtvis viktigare att du cyklar till butiken och inte lägger en massa torsk, jätteräkor, inplastade argentinska äpplen och nötkött från Brasilien i din medhavda "gröna" tygkasse..


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Vegetarisk risotto med kålrot

Igår blev det en vegetarisk rätt. Man skulle kunna kalla det en variant på risotto.


Arborioris frästes tillsammans med schalottenlök, och fick sedan sjuda med Vegeta och gurkmeja (för färgens skull).
Under tiden mjukfräste jag tärningar av kålrot i olivolja i sällskap av kummin, samt senare kinesisk soja. Därefter blandade jag ihop hela härligheten med lite canellinibönor och gröna ärtor som jag bara värmde upp snabbt i mikron. Allt fick samsas i ett stekjärn, varpå jag skar lite parmesan över det, och hettade upp järnet för att få en fint knaprig stekyta på riset och smälta parmesanen. Naturligtvis saltade och pepprade jag också. 

Det blev både snyggt och gott, men jag glömde fota det..

7 januari 2008

Nytt år - Nya löften

Efter att ha läst Lisas inlägg med tillhörande utmaning och DN-ledaren hon hänvisar till vill jag gärna också lova.

Jag lovar att om det vore dyrare att göra miljöbelastande val och billigare att göra miljövänliga val för helt vanliga konsumenter, skulle det inte behöva vara en moralfråga för fåtalet att göra de rätta valen. Vi litar så ofta till marknaden, så varför inte låta marknaden jobba för en bättre miljö. Skatteväxlingar, riktiga lagar mot utfiskning som gör det omöjligt för oss att köpa torsk från hotade bestånd till extrapris på ICA Maxi.. Attraktiva priser på tågresor kontra motsvarande flygresa.. Dyrare att köra en gammal bil som förorenar mycket.. Dyrare att köpa nötkött.. Billigare med svenska äpplen, potatis, lamm, etc när det är säsong..

Personligen kommer jag att fortsätta köpa bra råvaror, fria från onödiga tillsatser och gärna ekologiska så länge priset är rimligt, cykla eller gå inom stan, köra min miljöklassade bil bara när det behövs, se till att ha bra tryck i däcken, ta tåget till Stockholm så länge det är ekonomiskt försvarbart, köpa begagnat istället för nytt, och allt det där jag redan gör..

Jag ska dessutom försöka låta bli att ha dåligt samvete när jag syndar mot ovanstående, för jag tror att problemet ligger långt utanför Bror Duktigs påverkan. Som jag nämnde tror jag att det finns effektiva incitament att hämta i en förändring av marknaden snarare än ett skuldbeläggande av befolkningen.
2008 kommer många att tröttna på den här koldioxidflugan, men eftersom den ekonomiska tillväxten spås minska tror jag att man fortsatt kommer att vilja välja det minst kostsamma alternativet även i fortsättningen..

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 januari 2008

Godt Nytår!

Bresaola är lufttorkat nötkött. I tunna skivor låg det under tunt skivad selleri och lika tunt skivad lagrad getost toppad med fikon som kokats i portvin. Detta utgjorde nyårsaftonens förrätt, som var mitt bidrag till middagen. Till detta dracks Stoneleigh Riesling. Senare på natten åts och dracks det ännu mer.

Nyårsdagen är ingen bra dag. Man får sona sitt frosseri. För att inte året ska inledas enbart i frosseriets tecken, väljer man att promenera i två timmar innan man köper den utmärkta pizzan hos Två Pizzabagare mitt inne i ett kvarter borta vid Fridhem..

så trött .