Ett ägg och en mixer
Det blev som brukligt en liten vårutflykt till Österlen i påskas. I år dock utan konst. Istället hittade vi en loppislada långt ute på en liten landsväg. Där scorade vi den lilla matberedaren ovan (helt oanvänd), samt en trehjuling till sonen, för sammanlagt 200 spänn(!) Ganska bra med en hundring per grej tycker jag..
Vissa tycker att det här med att göra sin egen majonnäs är värsta svåra grejen. De har inte en Moulinex. Det är busenkelt.
Kaprismajo till firren
Knäck ett ägg från en frigående höna som käkar ekologiskt foder. Dra ner vitan i en djup tallrik som du ställer åt sidan. Gulan och en klick dijonsenap placerar du sedan i mixern med visp-munstycket monterat. under tiden som det snurrar droppar du ner rapsolja, tills det börjar likna nåt.. Sen kan man hälla på rätt friskt med olja under körning av mixern. När det verkar snyggt (se bilden ovan) skedar man upp majonnäsen ur mixern, rör ner lite salt och cayennepeppar (eller vilken peppar som helst, och naturligtvis funkar även vilken senap som helst). Sen rör man ner en näve kapris.
Firren
Är exempelvis en ganska platt filé av typen sej eller pangasius. Denna klappas med mjöl, doppas i äggvitan (som blev över ovan), samt ytpaneras i Panko. Sedan steks den i olja på ganska hög värme.
Det hela serveras förslagsvis med hemmastampade Bintje och en näve gröna ärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar