Sill
En vacker kväll i slutet av juli, när det fortfarande var sommar, tog jag och några vänner en liten tur in i solnedgången med M/S Pelle. Det resulterade i en hel del intrasslade fiskelinor, men också en hel kasse sill. Jag som aldrig tidigare rensat sill kände mig plötsligt illa tvungen, och efter ett tag gick det faktiskt riktigt smidigt. Tricket är att ta ur dem och lägga dem i kylen först i ett dygn, sen går det lätt att dra ut ryggraden.
Rutinen dag två är som följer: Ring in vänner. Fjälla sillen och dra bort ryggraden. Vänd sillflundrorna i grovt mjöl (50/50 råg- och grahams-), salt och peppar. Lägg en näve persilja mellan två ungefär lika stora flundror och tryck ihop. Stek vackert gyllene i smör. Servera med hemgjort potatismos, gröna ärtor, lök och lingon.
Läs även andra bloggares dravel om mat, sommar, Pelle, fisk, sill, Öresund
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar