5 augusti 2007

Sommarkäk

Pljeskavica är något min serbiska morsa lärt mig allt om, ifall jag haft en serbisk morsa.. Nu är jag värsta svennen, så jag får hitta på min egen tolkning av juggeburgaren..

Köttfärs måste man ha, jag tog bland-, för att det blir saftigt och bra, antagligen ska man ha lamm- eller nöt-, men hela poängen är att allt ska vara lätt och billigt att få tag i. Det är hett så det snurrar i Malmö, och efter en brännhet Västra hamnen-promenad blev det en inköpsrunda. Sommarkäk ska inte vara krångligt.. Således: blandfärs, ett ägg, lite ströbröd och en slurk cola för att fukta ströbrödet.. Sen Vegeta, som är ett måste när man ska göra balkankäk.. Egentligen måste man lyssna på tung balkanbrass också.. Paprikapulver ska man också ha, men inget mesigt Kockens-crap utan helst ungerskt eller kroatiskt, så att det blir lite smak. Salt och peppar och en liten näve Mejram.. sen blandar man om, lägger ut plastfolie på diskbänken och plattar ut biffar. Steker i grilljärnet några minuter per sida och slänger in i 100-gradig ugn. Under tiden skivar man en röd lök och fixar lite gröna blad (babyspenat blev det). Häller upp yoghurt och Ajvar, fast just idag hade vi något ännu bättre. Pinjur heter det.. Grillad aubergine, paprika, feferoni och tomat i olja.. Sen lägger man Pljeskavican i ett pitabröd med en massa tillbehör (och njuter).. Enkelt och somrigt!

1 kommentar:

Gabriel sa...

Och colan är givetvis inte någon koffeinhaltig amerikansk produkt utan äkta Cockta! Går det få tag på i Malmö tro?