15 april 2009

Storkok i kristider

Idag köpte jag två auberginer för en tia, två vitkålshuvuden för 2,90 kilot, samt ett drygt kilo prima nötfärs för 40 spänn.


Ugnen går på 200 grader just nu med kålpudding, som jag gjort på en tredjedel av köttfärsen blandat med en halv kastrull ris som stod i kylen, hackad fräst lök, ett ägg, vatten, salt och peppar. Detta mellan två lager hackad kål från ett halvt kålhuvud brynt med lite sirap och salt. Det är tänkt att den ska stå där i trekvart.

Dessförinnan gjorde jag tacofärs av en annan tredjedel nötfärs.

Till middag gjorde jag en underbart mild och smakrik moussaka på den första tredjedelen färs puttrad med gul lök, tre klyftor vitlök, krossade tomater, torkade medelhavsörter, timjan och persilja.
En ostsås förbereddes också med en redning av mjöl och vatten upphettat med riven ost från frysen (ett annat spartips. Dyr ost nära bäst före-datum reas för en femma, då river man och fryser in för ökad hållbarhet), samt vispades ihop med ett ägg.
De två auberginerna skivades, saltades en kvart för att dra ur vätska, stektes i olivolja och varvades med en färsblandning och ostsås innan de fick 200 grader i trekvart.

Imorgon blir det nog moussaka till lunch och kålpudding till middag. På fredag tacos.

1 kommentar:

Gabriel sa...

Härligt! Det är sånt här jag behöver läsa nu. Kålpudding, hur kunde jag glömma det? Och moussaka, det blir ännu billigare om man gör den lite mer nordliga varianten med potatis...