1 juni 2008

Äta ute

Här bjussar jag på ett lite längre inlägg efter en tids bloggtystnad. Jag skyller på att jag varit ute..

Nu svämmar medierna över av grilltips och alla försöker övertrumfa varann i konsten att publicera ändlöst med recept innehållande sparris och rabarber (kanske inte i samma rätt... måste nog pröva det någon gång). 
Jag grillade sparrisen i tre minuter efter att ha brutit av stubben, saltat, pepprat och oljat lätt.. Rabarberna kokte jag bara med socker och åt med grädde. Svårare än så tänker jag just nu inte försöka göra det för mig.. Som den icke-anhängare jag är av halvfärdiga grejer, måste jag nog ändå rekommendera färdigmarinerad lammstek när det drar ihop sig till grillning. Örter och vitlök rakt upp och ner i en plastförpackning. Funkar för mig, och oftast har man ju ändå fullt upp med att vara just ute på dagen när man vill grilla på kvällen..

Man kan också njuta försommarens värme på stadens uteserveringar. En trevlig sådan finner man på Debaser i Folkets Park. Där uppger man sitt mobilnummer, tar en öl i baren och väntar på att bli uppringd då ett bord blir ledigt. Sedan äter man med fördel en chiliburgare, eller quesadillas. Prisvärda rätter utan krusiduller med rapp service och i ett behagligt vimmel mittemellan Möllan och Lilla Torg. Hippa unga diskplockare står också gärna och spelar det fetaste elektriska just nu blandat med det pinsammaste de hittat i föräldrarnas skivsamling. Rekommenderas varmt. 

Ett annan mysig uteservering finner man i Lejonetpassagen mellan Stortorget och Kalendegatan. Där huserar nämligen Paddy's om somrarna. Fredagshänget här känns mer som tjejgänget eller grabbgänget på after work. Musiken är lite mer klassisk 70-80-talsdisko och menyn bjussar på en annan typ av klassiker. Ceasarsallad och Ryggbiff med Café de Paris och pommes. I de immande jätteglasen skummar Hoegaarden. Problemet här är att ryggbiffen kostar 175 spänn, och kommer in så kall att inget händer med kryddsmöret när jag lägger det ovanpå. Servicen är bra, så det tar inte lång tid att få problemet åtgärdat. Den varma ryggbiffen är okej, men inte mer. Det smakar lite svagt surt på ett sätt som jag inte tycker att en så pass dyr köttbit ska göra. Än mindre anser jag att det passar sig med den ganska sega sena som löper rakt genom biffen. Jag kommer nog att dricka fler öl på deras uteservering i sommar, men då har jag redan ätit någon annanstans.

Vissa söndagar är pappa lite trött. Då händer det att han smyger ner på Café Selma på Föreningsgatan för en flottig specialbaguette med bacon, ägg och en massa andra pålägg. Kort och gott bakismacka, serverad av någon av de turkiska tvillingarna och med klassiskt bryggkaffe till. Ibland händer det dock att man vill vara lite mer fancy, och prova någon brunchbuffé. Idag blev det brunchen på nyligen pimpade och ägarbytta Element. De har så här års en fantastisk uteservering under de höga trädens gröna blad på Kungsgatan. De har också vackra mackor för ungefär en femtiolapp. Misstaget var att prova brunchbuffén. För hutlösa 120 spänn får man stå och trängas i ett hörn och titta på tomma fat där det om man har tur ligger lite skinkbitar, någon förtorkad skivad tomat och trista bullar skurna på mitten så att de liknar brödskalkar. Om man väntar tillräckligt länge kanske det kommer ut lite mer äggröra. Jag vet inte, för jag orkade inte stå där så länge. Mitt tålamod använde jag istället till att själv göra våfflor. Något man skulle kunna tycka att någon annan kunde göra när man nu betalar så omotiverat mycket för en medioker brunch.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: