29 oktober 2007

Chłodnik


Nu var det längesedan jag bjöd på ett recept, så här kommer en kall soppa med ett polskt namn. Jag tror att det i själva verket är en litauisk version av borstj och egentligen är det en sommarsoppa, men den fungerar också utmärkt som förrätt till exempelvis lammsteken i höst.
Börja en dag i förväg med att skala, tärna och koka rödbetor. Koka länge och gärna i buljong eller något avkok efter kött. Häll sedan av lite av vätskan och mixa med mixerstav. Spara i kylen över natten.

Sen är det bara att blanda ihop med gräddfil och filmjölk. Pressa i några klyftor vitlök. Hacka ett knippe färska rädisor och hyvla gurka med osthyvel och blanda i soppan. Hacka även i färsk dill och gräslök. Spara lite grönt till dekoration. Salta och peppra efter smak. Servera med ett halvt hårdkokt ägg och lite dill och gräslök.

Inga kommentarer: