18 februari 2008

Bra mat för under en tia per portion

Jag har länge lovat er läsare att tipsa om bra mat som är billig och INTE är snabbnudlar. Vissa är studenter och andra tänker sig en framtid som miljonärer. Hur det än ligger till kan det ju vara en god idé att hålla sig ifrån lyxfällan. Här kommer därför ett inlägg i min nya serie:

Söndagssoppa på en spik

Att vara pappaledig i det nya Sverige är inte alltid förknippat med lyxliv, snabba bilar, guldkedjor och skumpa.. Ibland blir det inte ens söndagsstek.. Ibland får man nöja sig med att de två goda ungerska korvar jag köpt på Möllevångstorgets kött och chark för 15 pix blir del av en hur god soppa som helst.. Tillsammans med KRAV-morötter, en liten bit kålrot, en ännu mindre palsternacka, en vitlöksklyfta, en gul lök och några potatisar (mycket av det lustigt nog inköpt för en näve mynt på sunkiga NETTO).. Det hela fick puttra i vatten med två iskuber gåsafond, som jag så lämpligt kokade ner på två skrov och fyra vingar under Mårtenshelgen (Dessa skulle ha kastats bort iallafall, så fonden betraktar jag som gratis. Kycklingfond eller grönsaksbuljong går naturligtvis också bra) Salt, peppar, körvel, ett lagerblad, några droppar pressad citron, samt en nypa socker.. Korvarna slantades upp och tillsattes efter att grönsakerna delvis hade stavmixats.
Som grädde på moset var det min sambo som gjorde soppan, så jag kunde koncentrera mig på att få upp en ny kökshylla under tiden. Som grädde på moset vid serveringen av soppan använde vi en klick turkisk yoghurt, och till det hela tuggade jag ett billigt knäckebröd från Coop, som intill förväxling liknade Wasa Husman, men kostade mindre än en tredjedel..
När vi båda var mätta och belåtna åkte resten av soppan ner i två matlådor med tättslutande lock som förhindrar soppa-i-väskan-eller-passagerarsätet.
Vi räknade ut att hela soppan kostade ungefär 35 kronor. 4 portioner ger således en totalkostnad av 8,75 per portion.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: