26 september 2007

Dagens lärdom

I DN kunde man häromdagen läsa en "Sedelärande historia". Denna historia är en gammal högerpopulistisk förenkling av Ny Demokrati-klass, som troligen valsat runt sedan de dammiga fotostatkopiornas tid i MUF-lokaler och näringslivets fikarum. Det hela går ut på att det egentligen är mest synd om de välbeställda i samhället.

Vad kan vi då dra för lärdom av det här?

Hanne Kjöller, Ledarskribent på DN, tecknar ner denna gamla historia helt okommenterad. Således gör hon inte heller sitt jobb. Alltmer sällan ser vi exempel på att journalister gör sitt jobb, som ju borde vara att granska eller åtminstone kommentera..

Där folks, har ni dagens lärdom!

23 september 2007

Reflektioner kring pizza

Ibland, ganska sällan, ska kroppen ha pizza. Igår fick kroppen kräftor och Skåne. De där gångerna man behöver pizza är det oftast söndag. Anytime är en kanonrestaurang, och har riktigt bra pizzor också. Lite klass liksom. Men de har stängt på söndagar. Det är inte helt smart att ha sin pizzarestaurang stängd på söndagen. Det som vore ännu dummare skulle väl vara att stänga sin pizzeria på nyårsdagen. Den riktiga pizzadagen.

Malmö vimlar av pizzerior, visar det sig. Jag kan inte dem så värst bra. Jag vet däremot att Siciliana har bra pizzor, men dyra. Så vi gick dit, satte oss ner och väntade. Servitören tittade på oss, gick förbi, gick förbi hyllan med menyer, gick förbi igen, tog bestick från vårt bord till uteserveringen. Stället var kanske belagt till ungefär en femtedel.. knappt. Efter fem minuters total nonchalans var det dags att resa sig och gå. Där rök deras prisvärdhet. Det blev istället en djärv chansning.. Allegro på Bergsgatan. Skittrista pizzor, dessvärre.. Burkchampinjoner. En capricciosa utan färska champinjoner kan dra åt helvete. Marginalen måste vara enorm på en sån pizza i alla fall. Dessutom kostade den 60 spänn. Jag har ätit hyggliga 35-kronorspizzor med färska champinjoner.

Summerat: Två pizzerior jag inte kommer att gå till igen. Som sagt: Malmö vimlar av pizzerior. Vissa är okej, vissa är det inte. Nästa gång jag vill betala lite extra för bra mozarella och riktig italiensk skinka får det antagligen bli Vespa istället för Siciliana.

Några andra pizzatips?

19 september 2007

Skitvin?


13 september 2007

Skördetid

Ungefär en kvart tog det att palla ett kilo björnbär i min fars trädgård. Ett ögonblick att koka sylt på det..
Jag tog också några fina äpplen, som kanske blir kaka eller nåt.
Szarlotka heter äppelkakan på polska. Samma namn har också en drink innehållande Zubrówka och äppeljuice. Zubrówkan är polsk vodka med ett strå bisongräs som krydda. Det hela resulterar i en vanilj-/kanelaktig smak. Helt ljuvligt helt enkelt. Jag ska prova att blanda den med en riktigt smaklig rabarbernektar, som man kunde köpa på Bondens egen marknad förra lördagen. Känns som rätt ställe att köpa sin mat på. Bönder som säljer närproducerat käk på Drottningtorget på lördagar i höst. Känns fräscht.

Dagens filmtips heter De andras liv (Das Leben der anderen). Redan regissörens namn (Florian Henckell von Donnersmarck) gör ju att man blir intresserad. Kortfattat handlar den om en Stasi-agent som blir satt att avlyssna ett konstnärspar. Grymt sevärt. Missa den inte!

Färdigtipsat för idag..