29 augusti 2007

Efter semester


Gdansk och Sopot.. Polens guldkust.. Paradiset för nyfångad fisk. Grillad regnbåge eller hälleflundra med pommes och smörig spenat för en femtiolapp, enkelt serverad på papptallrik vid stranden.. Himmelskt.
Fast displayen på digitalkameran sprack i fickan på samma strand. Dags för ny kamera således.. Smolk, vad vore glädjebägaren utan det..
Bloggat lite på sistone. Inte varit med i Metro heller. Kanske bättre ibland att vila. Åter med lite nytt material.

Dagens lunch - Festivalinspirerade kräftrullar
Medan en kollegas djupfrysta färdigrätt stod i mikrovågsugnen i 7 minuter, och medan en annan kollega körde till McDonalds, lade jag ett rivet blad isbergssallad på ett mjukt tunnbröd. Klickade på crème fraiche med vitlök, strödde ut en näve inlagda kräftstjärtar, pressade över lite citron och toppade med lite skivad gurka och tomat. Sedan rullade jag ihop det hela. Faktum är att jag rullade två likadana innan mikron plingade. Nyttigt, gott, snabbt, prisvärt och faktiskt mättande också. Fantastiskt.. Jag har förstås kvar lite råvaror, så det blir nog samma lunch imorgon igen.. Kan leva med det..

5 augusti 2007

Sommarkäk

Pljeskavica är något min serbiska morsa lärt mig allt om, ifall jag haft en serbisk morsa.. Nu är jag värsta svennen, så jag får hitta på min egen tolkning av juggeburgaren..

Köttfärs måste man ha, jag tog bland-, för att det blir saftigt och bra, antagligen ska man ha lamm- eller nöt-, men hela poängen är att allt ska vara lätt och billigt att få tag i. Det är hett så det snurrar i Malmö, och efter en brännhet Västra hamnen-promenad blev det en inköpsrunda. Sommarkäk ska inte vara krångligt.. Således: blandfärs, ett ägg, lite ströbröd och en slurk cola för att fukta ströbrödet.. Sen Vegeta, som är ett måste när man ska göra balkankäk.. Egentligen måste man lyssna på tung balkanbrass också.. Paprikapulver ska man också ha, men inget mesigt Kockens-crap utan helst ungerskt eller kroatiskt, så att det blir lite smak. Salt och peppar och en liten näve Mejram.. sen blandar man om, lägger ut plastfolie på diskbänken och plattar ut biffar. Steker i grilljärnet några minuter per sida och slänger in i 100-gradig ugn. Under tiden skivar man en röd lök och fixar lite gröna blad (babyspenat blev det). Häller upp yoghurt och Ajvar, fast just idag hade vi något ännu bättre. Pinjur heter det.. Grillad aubergine, paprika, feferoni och tomat i olja.. Sen lägger man Pljeskavican i ett pitabröd med en massa tillbehör (och njuter).. Enkelt och somrigt!